Elokuussa toimintansa aloittanut, 1,3 miljoonaa tonnia havu- ja koivusellua vuodessa tuottava Metsä Groupin biotuotetehdas Äänekoskella on Suomen metsäteollisuuden tähän mennessä suurin investointi. Myös tehtaan mittalaitteet toimittaneelle Suomen Endress+Hauserille kaksivuotinen projekti on kokoluokassaan yrityksen merkittävimpiä.
Äänekoskella elokuussa toimintansa aloittanut biotuotetehdas on mittava investointi. Tehtaan työllistävä vaikutus koko arvoketjussa Suomessa on yli 2 500 työpaikkaa, joista uusia on noin
Kokonaisuus sujui niin hyvin, että tästä olisi ollut vaikea parantaa. Arvostin Endress+ Hauserin sitoutumista projektiin,” Metsä Fibren Timo Neuvonen sanoo.
1 500. Merkittävimpiä työllistämisvaikutuksia odotetaan metsätalouteen ja kuljetuksiin. Tehdas vastaanottaa tarkalleen 240 rekkalastillista ja 70 junavaunullista raakapuuta päivässä.
Biotuotetehdas korvasi vuodesta 1985 toiminnassa olleen sellutehtaan, joka alkoi olla käyttöikänsä päässä. Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas tuottaa sellua liki kolme kertaa edeltäjäänsä enemmän. Samalla prosessissa syntyy muita biotuotteita, kuten bioenergiaa, perinteisiä biokemikaaleja (mäntyöljyä, tärpättiä) ja uusia biotuotteita (tuotekaasua, biokaasua ja rikkihappoa). Puuraaka-aineen ja tuotannon sivuvirrat tehdas hyödyntää sataprosenttisesti eikä tuotannossa käytetä lainkaan fossiilisia polttoaineita. Tehtaan sähköenergian omavaraisuus on huimat 240 %. Ylijäämän tehdas muun muassa myy biosähkönä kantaverkkoon.
Suunnittelun ja projektinhallinnan kannalta tärkeimpiä tekijöitä ovat asiantuntemus ja ongelmanratkaisukyky, sekä luottamus joka nivoutui vahvaksi kaksivuotisen projektin aikana.
Investointi 1,2 miljardia euroa

Endress+Hauserin Mika Eerola (vas.) ja Botnia Mill Servicen Marko Korhonen keskustelevat siitä, kuinka laitevalinnoissa on tärkeä huomioida sellun ja muiden biotuotteiden valmistusprosessien olosuhteet.
On pitkälti loistavan projektinhallinnan ansiota, että tehdasprojekti pysyi budjetissaan ja tehdas käynnistyi jopa muutamia minuutteja ennen tavoiteajankohtaansa: 15.8.2017, juuri ennen kuutta aamulla.
Tehtaalle tehdyt toimitukset merkitsivät myös Endress+Hauserille tavallista laajempaa projektia, jonka toteuttaminen aloitettiin lähes kaksi vuotta sitten, samaan aikaan tehtaan rakennustöiden kanssa.
”Toimitimme tehtaalle laitteita kaikkiaan yli 2 000 mittausta varten. Kuitu- ja lipeälinjojen pääprosessien lisäksi toimitimme paine-, pinta- ja analyysimittauslaitteet muun muassa vesi- ja raakavesilaitoksiin. Oma laiteosuuttamme täydennettiin yhteistyökumppanimme Valmetin toimittamilla sakeusmittauksilla” Endress+Hauserin projektipäällikkö Tapio Vesiluoma kertoo. Laitevalinnoissa oli erityisen tärkeä huomioida sellun ja muiden biotuotteiden valmistusprosessien olosuhteet ja niihin liittyvät haasteet Esimerkiksi sivutuotteena syntyvän mäntyöljyn pH-mittaukset edellyttävät laitteilta kuumia ja syövyttäviä aineita kestäviä materiaaleja.

Yksi toimituksen monista laitteista oli pH-Memosens-mittauslaite automaattihuuhtelulla.
Joustoa työ- ja toimitusajoissa
Biotuotetehtaalla talteenoton instrumentoinnin projekti-insinöörinä toimivan Timo Neuvosen mukaan tiivis yhteistyö alkoi suunnittelusta, jossa valittiin yhdessä oikeat laitteet oikeisiin paikkoihin. Suunnittelun ja projektinhallinnan kannalta tärkeimpiä tekijöitä ovat asiantuntemus ja ongelmanratkaisukyky, sekä luottamus joka nivoutui vahvaksi kaksivuotisen projektin aikana.
”Olennaista yhteistyössämme on, että toimittaja tuntee aina parhaiten omat laitteensa. Kokonaisuus sujui niin hyvin, että tästä olisi ollut vaikea parantaa. Henkilökemiamme olivat alusta saakka kohdallaan ja arvostin Endress+Hauserin sitoutumista projektiin. Tapion sai kiinni aina tarvittaessa”, Neuvonen sanoo.
Metsä Groupilla lähtökohtana oli tilata mahdollisimman iso kokonaisuus samalta toimittajalta, jolloin niiden huolto ja varaosien saaminen helpottuu. Biotuotetehtaan kuitulinjan instrumentoinnin projekti-insinööri Jarkko Kivimäki kiittelee Endress+Hauseria joustosta, johon se taipui laitteiden toimitusaikojen suhteen.
”Tehtaan rakennusvaiheessa laitteiden toimitusvarmuus ja nopeus ovat kaikki kaikessa. Jos tiettyä komponenttia ei saada ajoissa, voi se seisauttaa myös asennuksen seuraavat vaiheet, mikä on uhka koko projektin aikataululle”, Kivimäki sanoo.

PMP51-sarjan painelähetin sopii prosessipaineiden ja paine-erojen mittaukseen sekä hydrostaattiseen pinnanmittaukseen.
Joustavuuteen kuuluu myös Endress+Hauserin kyky räätälöidä tuotteita asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Äänekoskella tämä tarkoitti muun muuassa erikoismateriaalien käyttöä erityisen haastaviin prosessiolosuhteisiin asennettavien tuotteiden valmistuksessa.
”Tehtaidemme insinööriosastot modifioivat tuotteitamme asiakkaan vaatimusten mukaisiksi, mikäli erikoistarpeet sitä vaativat. Huolellinen suunnittelu, prosessiolosuhteiden ymmärtäminen ja tuotteiden sovittaminen niihin ovat onnistuneen mittausposition ehdoton edellytys”, Endress+Hauserin myyntitiimin vetäjä Sami Rautiainen sanoo.
Tietopalvelu säilöö datan luotettavasti
Projektipäällikkö Tapio Vesiluoman mukaan mukaan arvokas työkalu projektinhallinnassa oli Endress+Hauserin kehittämä W@M-tietopalvelu, jonka kautta toimitettujen laitteiden data tallentuu yhteen järjestelmään. W@M on platform-tyyppinen ratkaisu, joka kattaa kaikki tarvittavat työkalut laitekannan vaivattomaan hallintaan. W@M-konsepti mahdollistaa toimittajan tietokantoihin kertyneen laitetiedon hyödyntämisen ja tarjoaa yhtenäisen liityntäpinnan kaikkeen laitteeseen liittyvään tietoon koko elinkaaren ajalta.
Projektin toteutusvaiheen jälkeen vastuu siirtyy Endress+Hauserin projektipäälliköltä asiakasvastuussa olevalle myyntipäällikölle. Tässä työssä kopin ottanut Mika Eerola voi hyödyntää järjestelmään toteutusvaiheessa kerättyä laitekantatietoa ja kirjeenvaihtoa.
”W@M:in säilömän datan avulla näemme, nopeasti, mitä minnekin on toimitettu ja voimme vastata lisätilauk- siin nopeasti ja täsmällisesti”, Eerola sanoo.
Kaiken kaikkiaan Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas on ollut Endress+Hauserille erittäin merkittävä kaksivuotinen projekti ja yhteistyö tulee jatkumaan vielä pitkään. Tehdas käy ja laadukkaat mittaukset tukevat sen toimintaa.
Teksti: Anna Väre Kuvat: Mikko Tikka/Fotonokka
Julkaistu: 28.05.2018