Ratkaisut

Kotkamillsin suurhanke Flying Eagle nousi hienosti siivilleen

kotka_kansi_op3_1

Syksyllä 2016 Kotkamills Oy:n tehtailla Kotkan tehdasalueella elellään jo melko tavallista arkea. Tehdashallissa laminaattipaperikone pyörii tasaista tahtiaan ja uudella kartonkikoneella on menestyksekkäästi ”harjoiteltu” ensimmäiset pari kuukautta. Vuosi sitten tilanne samassa hallissa oli hyvin erilainen: hektinen projekti vanhan painopaperikoneen korvaamisesta uudella, korkealaatuista kartonkia valmistavalla koneella oli valmisteluvaiheessa. Projektin toteutus oli alkamassa muutaman kuukauden kuluttua, vuodenvaihteen jälkeen. Väliin mahtuu kuukausien mittainen hallittu kaaos, yli 170 miljoonan euron investoinnit ja enimmillään 1200 hengen työmaavahvuus. Ei ihme, että projektin nimi oli Flying Eagle.

Suuren konemuutoksen taustalla oli Kotkamillsin omistajanvaihdos ja voimakas halu kehittää tehdasta. Sattumalta ei Kotka valikoitunut uuden kartonkikoneen kodiksi. Omistajat olivat käyneet tehtaita läpi muuallakin, mutta vain Kotkasta löytyi sopivan pitkä konesali yli 220 metriä pitkälle koneelle – ja sopivasti reipasta hulluutta haastavaan projektiin sekä huippukartongin valmistukseen.

Täysi luotto hyvään suunnitteluun

Uudet perustukset ja kone, samaan aikaan uusittu jätevedenkäsittely, massankäsittelylaitos, uusi hylsysaha, siltanosturi, hiertämö, pastakeittiö, pakkaamo… Pistivätkö kotkalaiset kerralla kaiken uusiksi?

”Jäi sinne muutama vanha osa”, virnistää automaatioinsinööri Jan Lousa. Samaan aikaan hallissa purettiin vanhaa ja rakennettiin uutta. Ja vieressä toinen paperikone kävi koko ajan, saman vesi- ja sähköliittymän päässä. Jälkikäteen mietittynä limittäinen työ ei ehkä ollut järkevää, mutta se oli pakko. Parhaimmillaan – tai pahimmillaan – työmaan vahvuus oli 1200 ihmistä. Kotkassa siunataan jopa viime talven leutoa säätä, sillä hallin seinässä oli jättimäinen aukko, josta ajettiin sisään kuorma-autoa ja kaivinkonetta yksi toisensa jälkeen.

”Oleellista siinä tiimellyksessä olivat nopeat päätökset, joskus vähilläkin tiedoilla tehtynä. Niiden päätösten kanssa piti vain elää. Ei kertakaikkiaan ollut aikaa”, kertovat tekninen johtaja Timo Tallinen ja Jan Lousa projektin hektisiä tunnelmia.

Tiukassa aikataulussa yhteistyökumppaneiden rooli korostui entisestään; kumppaneille oli annettava paljon vastuuta oman tonttinsa hoidossa. Kenttälaitteiden esivalinnat suoritti Pöyry, jonka valinnat Endress+Hauser vielä tarkisti ennen varsinaista tilausta. ”Ei ollut ajallisesti mitään mahdollisuutta puuttua kenttälaitesuunnitteluun, vaan oli pakko luottaa Pöyryn ja Endress+Hauserin osaamiseen”, Jan kertoo.

pieni_kotka2_op

Hyvä kumppani on lähes näkymätön

Janin mukaan hyvin hommansa hoitavat kumppanit ovat kiivaan projektin tiimellyksessä lähes näkymättömiä: asiat vain hoituvat. Nyt asialle voi jo nauraakin: ”Kun ei tarvinnut istua kenttälaitteiden hätäpalavereissa, niin oikein hyvinhän se silloin meni! Mutta vakavasti puhuen, mitoitus onnistui aivan kohdalleen. Laitteet tulivat ajallaan ja hyvin esivalmisteltuina.”

Kotkamillsillä oli käytössään Endress+Hauserin projektinhallinta- ja logistiikkapalvelut. Kenttälaitteisiin tehtiin esiasennus ja tarkastus ennen niiden varsinaista toimitusta asiakkaan työmaavarastoon Kotkaan. ”Palvelun kuukausiraporteista pysyin hyvin selvillä, missä Endress+Hauserin projekti- osuudella mennään. Myös laitetietoportaali W@M osoitti toimivuutensa. Eihän siitä olisi tullut mitään, jos olisi pitänyt kaivaa exceliä esiin aina, kun laitetietoja tarvittiin”, sanoo Jan.

Pientä jossittelunvaraa löytyy kuitenkin Endress+Hauserin optiona tarjoaman on site -varastointipalvelun osalta: sitä Kotkamillsillä ei nimittäin alkujaan koettu välttämättömäksi. ”Näin jälkikäteen ajateltuna, juuri se palvelu olisi auttanut meitä pitämään tehtaan tavarakaaoksen paremmin hallussa tässä kireässä aikataulussa”, toteaa Timo.

Kenttälaitteiden prioriteettina toimivuus ja luotettavuus

Kaikkiaan uuden kartonkikoneen prosessia mittaa lähes 1000 kenttälaitetta. Endress+Hauserin valikoima on kattavasti edustettuna: käytössä ovat Endress+Hauserin paine-, pinta-, virtaus-, lämpötila- ja analyysimittaukset. Kotkamillsin ympäristössä kenttälaitteilta vaaditaan ennen kaikkea luotettavuutta. Tehtaalla arvostetaan sitä, että mittaus pysyy eikä tarvitse epäillä näyttääkö se oikein vai väärin. Tärkeää on myös laitevalmistajan nopea tuki vikatilanteissa. ”Asentajia on vähän eikä kenelläkään ole aikaa koko ajan virittää kenttälaitteita”, painottaa Timo.
Projektin kireän aikataulun vuoksi eteenpäin siirretyt kenttälaitekoulutukset ovat pian tulossa. Timo Tallinen ja Jan Lousa ovat tyytyväisiä, että asentajat saavat lisävarmuutta kenttälaitteiden arkikäyttöön ja oppivat hyödyntämään uusien laitteiden uusia ominaisuuksia.

Kaikki laitetiedot ovat ajantasaisesti tallessa Endress+Hauserin W@M-laitetietoportaalissa, johon tallennetaan dokumentointi laitepositioittain. Myös tulevien koulutusten materiaali tallennetaan W@Miin, jossa siihen voi palata koska vain.

pieni_kotka3_op

Flying Eagle lähti lentoon

Kotkamillsillä on voitu jo hengähtää ja ollaan selvästi siirtymässä projektista arkirytmiin. Uudella kartonkikoneella valmistui kartonkia ensimmäisen kerran 22.7.2016. Hyvin päälle lähtenyt kartonkikone tuottaa hyvää laatua jo nyt. Kun prosessi pelaa hyvin, niin tuotekehitystyö voidaan aloittaa. Nyt on aika tuumata yhdessä, miten myös instrumentointia ylläpidetään ja kehitetään.

Maailmanennätysvauhdilla tehty muutos, uusi kone ja toimiva prosessi kenttälaitteineen rakentavat Kotkamillsistä maailmanluokan taivekartongin valmistajaa. Taivekartonkia käytetään esimerkiksi elintarvike- ja kulutustavarapakkauksiin. Flying Eagle -hankkeen kantavana periaatteena on luoda kestävää kehitystä innovaatioiden avulla. Uusi kartonkikone tuottaa mm. täysin kierrätettävää kahvikuppikartonkia ilman muovia. Sitä ei vielä kukaan muu maailmassa pysty valmistamaan. Näyttää siltä, että kotka on nousemassa hienoon nousukiitoon.

Kotkamills Oy

 • Historia paperi- ja metsäteollisuuden tuotteissa alkanut vuonna 1872
 • Kotkamills Oy perustettu vuonna 2010
 • Tehtaat Kotkassa ja Tainion- koskella sekä Malesiassa
 • Noin 500 työntekijää
 • Liikevaihto 266 miljoonaa euroa (2015)
 • Kuluttajapakkauskartonkien tuotemerkit AEGLE ja ISLA, laminaattipaperituotteiden brändit Absorbex® ja Imprex®
 • Tuotteista menee vientiin 95 %

Flying Eagle, KK2

 • Tuotteet taivekartonki eli FBB (Folding Boxboard) sekä ruuan pakkaamiseen ja tarjoiluun käytettävä FSB (Food Service Board). Kummassakin tuoteryhmässä mahdollisuus lisätä tuotteisiin muoviton barrier eli suojakerros estämään mm. rasvan ja kosteuden siirtymisen
 • Tuotteiden loppukäyttökohteina esim. elintarvike-, lääke-, kosmetiikka- ja suklaateollisuuden kuluttajapakkaukset
 • Kartonkikoneen kapasiteetti 400 000 t/a
 • Koneen etupää Bellmer, jälkipää Valmet

Teksti: Tiina Koutajoki Kuvat: Mikko Tikka, Studio Fotonokka Oy

Julkaistu: 09.05.2017