Teknologia

Mobiiliteknologia osana kenttälaitteiden käyttöönottoa ja asennuskannan tiedonhallintaa

Iso_mobiili

Mobiiliteknologia tarjoaa monipuolisesti kenttälaitteiden hallintaa helpottavia ratkaisuja. Mitä lähempänä koneautomaatiota ollaan, sitä valmiimpi kenttä on hyödyntämään mobiiliteknologiaa. Endress+Hauserin kustannustehokkaan kentänhallinnan kolmitasoinen ratkaisu antaa tukea ja palvelua paikallisessa kentänhallinnassa ja etätukena. Ratkaisut kattavat kaikki tasot yksittäisen kenttälaitteen käyttöönotosta ja hallinnasta kenttäväylätasolle ja edelleen koko laitoksen prosessikenttälaitteiden hallintaan ja elinkaarenhallintaan.

Mobiiliratkaisulla tehostetaan kentänhallintaa jo kenttälaitetasolla. Yksittäisiä kenttälaitteita hallitaan point-to- point-työkalulla 3G- tai langattomien verkkojen kautta. Endress+Hauser Operations App -sovellus antaa laitedokumentteja sarjanumeron avulla kentälle helposti. Operations App on käytettävissä iOS- ja Android-mobiili- laitteissa.

Todellinen ammattilaisen ratkaisu kenttätyövälineeksi moderniin kunnossapitoon on kuitenkin etätuettava FieldXpert-mobiililaite. Kestävä mobiililaite on suunniteltu kenttäolosuhteisiin ja -huollon monipuolisiin tarpeisiin. Se helpottaa ja nopeuttaa kenttälaitteiden käyttöönottoa, diagnosointia, dokumenttien hakua sekä auttaa laitekannan elinkaaren hallinnassa. Päätteellä voidaan lukea kenttälaitteiden 1D/2D-viivakoodeista laitetiedot asennuskannan auditoinnin ja parametroinnin avuksi. FieldXpert on ATEX-hyväksytty työkalu myös räjähdysvaarallisiin kohteisiin, joissa useimpien muiden mobiililaitteiden käyttö on kiellettyä.

RFID-tekniikan avulla voidaan nopeuttaa asennuskannan käyttöönottoa. Etälukutekniikalla (NFC) varustettu mobiilipääte on erityisen kätevä vaikeissa prosessiolosuhteissa, kun kenttälaitteiden luokse on vaikea päästä tai niistä on hankala lukea sarjanumerotietoja esimerkiksi lian tai laitekilven kulumisen vuoksi.

Hallittu toiminta ja ajantasainen tieto mahdollistavat prosessin tehokkuuden ja kehittämisen 

Endress+Hauserin kentänhallinnan työkalu W@M on asennuskantaa kattavimmin ylläpitävä palveluportaali. Sen avulla toteutuu koko laitoksen asennuskannan elinkaarenhallinta. W@M-ratkaisu ylläpitää ja päivittää laitepositioiden kaikki tarvittavat dokumentit ja prosessitiedot suunnittelusta ja toimitusketjusta laitoksen kunnossapitoon.

Mobiiliratkaisun investointi maksaa itsensä takaisin järkevämpänä ajankäyttönä sekä toimintojen tehostumisena ja tiedon varmuutena. Lisääntynyt tieto antaa myös enemmän eväitä hallita prosessia ja ongelmatilanteessa tuotanto saadaan nopeammin takaisin raiteilleen.

Teksti: Tiina Koutajoki Piirros: Shutterstock/Brandkind

Julkaistu: 24.05.2016