Ratkaisut

Kullanarvoista prosessiosaamista

iso_kansi_tehdas

Jalometalleista ja kullasta puhuttaessa tuhannesosat ja milligrammat ovat merkitseviä – niin myös prosessitekniikassa ja mittauksissa. Kun yhdistetään nämä kaksi, puhutaan sananmukaisesti kullanarvoisesta instrumentoinnista. Endress+Hauserin ja Agnico Eaglen osaaminen yhdistyvät juuri siten Kittilän kultakaivoksen vaativissa olosuhteissa.

Agnico Eaglen Kittilän kaivos on Euroopan suurin kultakaivos, joka tuotti miljoonannen kultaunssinsa tämän vuoden helmikuussa. Lähes 6 000 kultakilon vuosituotannossa prosessin sujuvuudella on kullanarvoinen merkitys – sekä turvallisuuden että tuottavuuden kannalta.

Iso_kittila

Syanidi haastaa pH-analyysin luotettavuuden 

“Täällä Kittilässä kulta on luonteeltaan hiukan ’hankalaa’. Se merkitsee meille hankalampaa prosessia ja kenttälaitteille ankarampia olosuhteita ja suurempia vaatimuksia”, kertoo rikastamon instrumentoinnista vastaava Reijo Mämmioja. Rikastamisen haasteellisuus johtuu malmin refraktorisesta luonteesta: kulta esiintyy hyvin pieninä sulkeumina sitoutuneena malmiin.

Kittilän kullan rikastusprosessissa käytetään erotuskemikaalina syanidia, jonka myrkyllisyyden vuoksi pH-mittauksen luotettavuuteen ja tarkkuuteen kohdistuu poikkeuksellisen suuria vaatimuksia. “Virheelliset mittaukset saattavat aiheuttaa jopa vaaratilanteita ja tuovat vähintäänkin hankaluutta ja lisäkuluja tuotantoon”, kertoo Mämmioja. “Ykkösasia on turvallisuus, se menee aina tuotannon ja tuloksen edelle.”

Laitetoimittajan valinta vahvistui kenttätesteissä 

Prosessiosaaminen täytyi alkuvaiheessa hankkia kantapään kautta: Kittilän rikastusprosessi oli laatuaan Suomen ensimmäinen ja sen säätäminen toimi- vaksi oli kovaa työtä. Vaativan pH-mittauksen hallinta osoittautui pitkään haasteelliseksi mittausten epätarkkuuden vuoksi, mikä vaikutti myös tuotannon tehokkuuteen. Lisäksi mittareiden kalibrointiin kului liikaa aikaa ja resursseja. Vuonna 2011 CIL-prosessin mittauksiin vaihdettiin Endress+Hauserin toimittamat laitteet. Tilanne parani, mutta haasteita ei saatu kokonaan selätettyä. Ratkaisun etsintä jatkui.

Ongelmaa alettiin todenteolla selättää Mämmiojan otettua vastuun rikastamon instrumentoinnista. Mämmioja toteutti vajaan vuoden testijakson, johon valittiin mukaan kolmen eri toimittajan analyysilaitteita. Aivoriihtä käytiin sekä Endress+Hauserilla että kaivoksella – ja ennenkaikkea yhdessä. Endress+Hauser-laitteista testiin vaihdettiin aiemmin käytössä olleista hieman erityyppiset pH-anturit. Ne toivat vihdoinkin kauan kaivatun ratkaisun.

Testin ansiosta Endress+Hauserin ja Agnico Eaglen yhteistyö vahvistui entisestään. “Vakuutuimme teknologisesta osaamisesta ja etenkin paneutuminen ongelmaamme ja sen ratkaisuun olivat huippuluokkaa”, kertovat Mämmioja sekä metallurgi Jussi Ruokanen.

Kemikaalien kulutus saatiin hallintaan, kalibrointiin kuluva työ väheni lähes 90 % 

Prosessin kemikaalitason täytyy olla turvallisuuden ja prosessin hallinnan kannalta juuri oikea, jolla kemikaaleja ei kuluteta liikaa, mutta säilytetään täysi varmuus turvallisuudesta.

Prosessin kokonaishallinta on parantunut huomattavasti, kun mittauksiin on saatu lisää varmuutta ja luotettavuutta uusien prosessimittauslaitteiden ja pitkäjänteisen toimittajayhteistyön kautta. Tämä näkyy myös kustannussäästöinä ja kemikaalikulutuksen vähenemisenä. “Luotettavan pH-mittauksen avulla voimme annostella kemikaalit tarkemmin ja saada merkittäviä kustannussäästöjä. Olemme saaneet natriummetabisulitin kulutusta vähennettyä jopa 50 %”, kertoo metallurgi Annika Niiranen.

Pieni_kittila

Analyysimittausten luotettavuuden perusta on onnistunut kalibrointi. Memosens-Liquiline -laiteratkaisun myötä kalibrointiin ja analyysilaitteiden kenttähuoltoon kuluvaa työaikaa on saatu vähennettyä lähes 90 %. “Aiemmin siihen käytettiin vuosittain noin 2 200 tuntia, ja nyt Memosens-teknologian ansiosta samaan työhön kuluu vuodessa enää noin 240 tuntia”, laskee Mämmioja.

Memosens-teknologian ansiosta kalibrointi on helpompaa kuin aikaisemmin eikä kalibrointia enää tarvitse suorittaa rikastamon hankalissa ja riskialttiissa kenttäolosuhteissa. Työntekijät on saatu vapautettua järkevämpään, tuottavampaan sekä olosuhteiltaan turvallisempaan ja miellyttävämpään työhön.

Onnistumisten takana on tiimityö 

Agnico Eaglen ja Endress+Hauserin kullanarvoinen yhteistyö on jatkuvasti syventynyt. Analyysimittausten lisäksi Endress+Hauserilla on nyt kattava asennuskanta myös kaivoksen muissa prosessimittauksissa. Käytössä on instrumentteja lähes kaikista tuoteryhmistä: magneettiset virtausmittaukset, Coriolis-massamäärämittaukset, termiset ja ultraäänivirtausmittaukset, kapasitiiviset ja mikroaaltopintamittaukset, pintamittaukset ja -kytkimet, paine- ja paine/eromittaukset sekä lämpötilamittaukset.

iso_kansi

Kittilän kaivos antaa kiitosta Endress+Hauserin palveluasenteelle. “Yhteyshenkilömme Kari Isometsä Kemin- toimipisteessä sekä muu tiimi ovat aina saatavilla”, kertoo rikastamon instrumentoinnista vastaava Reijo Mämmioja. Tähän yhtyvät myös rikastamon metallurgit. “Prosessimittausten kehitystarpeita käydään säännöllisesti läpi. Lisäksi hyödynnämme muun muassa Endress+Hauser Conductan analyysimittausten kompetenssikeskuksen osaamista Saksassa.”

“Kaivoslaiset ovat vaativia, mutta avoimia. Hyvä tiimityö ja molemminpuolinen luottamus osaamiseen ovat olleet onnistuneen yhteistyön avaintekijöinä”, kertoo Conductan Business Development Manager Alexey Zhidkov.

Kari Isometsä vierailee Kittilässä kuukausittain mielellään. Uusia ideoita ja ajatuksia saadaan joka käynnillä. “Emme ole – emmekä halua olla – heille vain laitetoimittaja vaan tasavertainen kumppani. Voimme olla ylpeitä siitä, että olemme yhdessä pystyneet parantamaan koko rikastusprosessia. Sloganimme People for process automation toteutuu Kittilässä täydellisesti.”

Teksti: Tiina Koutajoki Kuvat: Janne Koskenniemi/Lapland Image, Agnico Eagle Finland Oy

 

Agnico Eagle Finland 

  • Agnico Eagle on yksi maailman suurimmista kullan- tuottajista. Kittilän kaivos on Euroopan suurin kultakaivos.
  • Kaivoksen ensimmäinen kultaharkko valettiin 2009.
  • Vuosituotanto lähes 178 000 unssia eli vajaa 6 000 kg
    (2015).
  • Nyt louhintasyvyys 750 m, lupaavia esiintymiä on myös n. 1 000 m syvyydessä. Maanalainen päätaso 350 m syvyydessä: ruokala, korjaamot, varastot.
  • Kansainvälinen syanidinhallintaserti kaatti 2015.
  • Merkittävä työllistäjä ja aktiivinen yrityskansalainen Lapissa.
Julkaistu: 24.05.2016