Ratkaisut

Aikaa optimoida

Iso_harwall-tehdas copy

Juomavalmistaja Hartwallin Lahdentehtaalla kiertää yli 10 kilometriä putkistoja. Niissä virtaa muun muassa kaikille tuttuja Hartwall Jaffa -virvoitusjuomaa ja Vichy Original -kivennäisvettä. Näiden janonsammut- tajien tuotannossa Endress+Hauserin mittausinstrumentit ja Plant Asset Management -kentänhallintaratkaisut ovat tärkeässä roolissa.

“Onhan noissa reilussa 800 mittalaitteessa hallittavaa”, sanoo Hartwallin automaatio- ja energiapäällikkö Sami Pohjanen. “Mutta nyt on päästy ‘tulipalojen sammuttelusta’ kehitystyöhön.” Hartwallin ja Endress+Hauserin yhteistyö on syventynyt laitetoimituksista prosessin- ja kenttäautomaation elinkaarenhallintaan.

Kentänhallinnassa Hartwall on hyödyntänyt FieldCare – Plant Asset Management -järjestelmää jo lähes kymmenen vuotta. FieldCare hallitsee laitepositiot ja näyttää laitteiden NE107-standardin mukaisen toimintatilastatuksen. Online-näkymä kertoo, jos kentässä on jokin vialla ja antaa toimintaohjeita. Laitteeseen pääsee kytkeytymään ja sitä voi hallita turvatusti myös etänä. Kenttäautomaation tilan tulkinta ja toimenpiteet FieldCare-näkymästä eteenpäin perustuvat Hartwallin prosessiammattilaisten vahvaan ammattitaitoon.

Endress+Hauserin kenttälaitteiden asennuskannan hallintaportaali W@M on olennainen osa Hartwallin mittauspositioiden ylläpitoa ja elinkaaren hallintaa. Se helpottaa uusien prosessilaitteiden suunnittelua, nykyisten kenttälaitteiden ylläpitoa ja uusimista sekä dokumentointia. Siinä missä FieldCare tukee tuotannon kannalta myös kriittisiä toimintoja, W@M antaa pitkäjänteistä apua. “Yhdessä ne tukevat prosessinhallintaamme täydellisesti”, kertoo Pohjanen.

“Helposti saattoi mennä puoli päivää tietoa etsiessä – nyt se löytyy heti!” 

Yli 800 mittalaitteen ylläpidossa tarvitaan huomattava määrä teknisiä dokumentteja. Aikaisemmin laitedokumentointia tehtiin koko tiimin voimin, jokainen laite erikseen. Tallennettuna oli eri tiedostoversioita, eikä kukaan tarkasti tiennyt mistä kunkin mittalaitteen uusin dokumentti löytyi. FieldCaren ja W@M:in myötä koko tiimi alihankkijoita myöten pääsee käsiksi samaan, aina ajantasaiseen tietoon. Pohjanen nimittää W@M:ia “ammattimiehen kirjastoksi”, josta tieto löytyy selkeästi lokeroituna.

Suunnannäyttäjä hyödyntää kehitysmahdollisuudet 

Pohjola sanoo Hartwallille rakennetun tuetun kentänhallinta- ja kehitysympäristön opettaneen molempia osapuolia systemaattisempaan kehitystyöhön. W@M-ympäristön käyttöönotto on avannut Sami Pohjasen ajatuksissa paljon lisää kehitysmahdollisuuksia. “FieldCare ja W@M tarjoavat vielä paljon lisää potentiaalia optimoida toimintaamme. Tämä on ollut hyvä opintomatka; meillä on vain taivas rajana!”

Yksi Hartwallin kirjatuista arvoista on suunnannäyttäjyys, joka hartwallilaisille merkitsee uskallusta kyseenalaistaa nykytilannetta sekä ketterästi ensimmäisenä liikkeellä olemista. Sami Pohjasen ja hänen luottopelaajansa, Endress+Hauserin asiantuntija Jouni Pohjolan kanssa tehtaalla kierrellessä huomaa, kuinka arvo toteutuu kunnossapidon tiimin arjessa loistavasti: omaa työtä tarkastellaan kriittisesti ja mietitään, voisiko kentällä tehdä jotakin paremmin.

Pieni_hartwall2

“Tiedon saanti on nopeutunut huomattavasti. Ja se on faktaa!” toteaa Pohjanen. 

Instrumenttien alkuperäisiä kalibrointitodistuksia tarvitaan säännöllisesti myös auditoijille, jotka varmistavat Hartwallin lisenssillä valmistettavien tuotteiden laatua. Nyt samaan tietokantaan – siihen kirjastoon – voidaan liittää myös omat kalibrointitodistukset.

Tiedot laitteiden sarjanumeroista ja mittauspositioista on yhdistetty W@M:ssa. Kun mittauspositioon tarvitaan uusi laite, W@M antaa perustiedot sopivista laitteista. Sami Pohjasen mukaan kokonaisvaltainen optimointi on vaivatonta, kun perustieto saadaan käden käänteessä: “W@M tekee tylsän ja tehottoman ‘lapiotyön’ meille valmiiksi ja pääsemme suoraan kiinni asian ytimeen. Meidän työmme on nyt sitä mitä pitääkin: asiantuntemuksen käyttämistä.”

Teksti: Tiina Koutajoki Kuvat: Oy Hartwall Ab, Unna-Sisko Palo

Julkaistu: 24.05.2016