Teknologia

Kenttälaitteet hallintaan mobiilimaailmassa

Mobiili-appsit kosketusnäytöllä

Kenttälaite ja mobiililaite ovat hyvä pari, varsinkin silloin kun tarpeellinen tieto täytyy löytää ajasta ja paikasta riippumatta. Älypuhelinten ja tablettien hyödyntämisestä kenttälaitteiden parissa kertoo Endress+Hauserin myyntipäällikkö Jaakko Karkila.

Datansiirron kehittyminen on saanut aikaan suuren harppauksen myös kenttälaitteiden hallittavuudessa. Aiemmin käytimme paksuja ja kohtalaisen vaivalloisia paperimanuaaleja, joiden avulla esimerkiksi instrumenttien koodausta purettiin osiin yksityiskohtaisemman laitedatan saamiseksi. Tällainen työskentely oli aikaa vievää ja joskus turhauttavaakin. Onneksi tämä alkaa olla historiaa ja nykytekniikalla asiat hoituvat huomattavasti helpommin.

Datan liikuttelun ensimmäinen suuri askel oli luonnollisesti Internet ja yritysten kotisivut, joilta dataa pystyttiin hakemaan. Tosin tämäkin saattoi olla usein haasteellista, kun haluttua tietoa ei heti etusivulta löytynytkään, tai tietoliikenneyhteydet pettivät tiedonhakijan. Onneksi kehitystä on tapahtunut vuosien varrella niin sivujen, yhteyksien kuin erilaisten hakuprosessienkin osalta.

Uusia ulottuvuuksia tabletin käyttöön

Metso Endress+Hauser on pyrkinyt ratkaisemaan tiedon etsimisen ja hyödyntämisen haasteita nimenomaan asiakkaan näkökulmasta. Kehitystyömme tuloksena tiedon hakeminen kenttälaitteista on helpottunut huomattavasti. Uskallan
todeta, että mikäli osaa käyttää Googlea, osaa hakea myös Endress+Hauser tuotteista tarvitsemansa lisätiedon.

Nettisivumme ovat jo pitkään olleet luotettava tietolähde, josta löytyvät helposti laitteiden perustiedot esimerkiksi sarjanumeron perusteella. Perinteisten sivuratkaisujen ja toimiston uumenissa käytettävien pöytäkoneiden rinnalle on kuitenkin ilmestynyt runsaasti uusia vaihtoehtoja. Kannettavien laitteiden kehitys on ollut huimaa ja nykyään tablettimallisten koneiden ja älypuhelinten käyttö on arkipäivää, varsinkin jokaiselle hiemankaan liikkuvampaa työtä tekevälle.

Endress+Hauser on kehittänyt asiakkaidensa käyttöön ilmaisia ohjelmistoja, joiden avulla mobiililaitteiden ominaisuuksia voidaan hyödyntää tehokkaasti yhdessä kenttälaitteiden kanssa. Jos siis omistat esimerkiksi tabletin, älypuhelimen tai vastaavan, se tarkoittaa että käytössäsi on laite myös kenttä­laitteiden hallintaan.

Kaikki tieto koodista manuaaleihin

Ohjelmistojen asentaminen on nopeaa ja helppoa, samoin kun käyttö. Niitä hyödyntämällä mobiililaitteesta avautuu aivan uusi ja vaivaton portti Endress+Hauserin kenttälaitemaailmaan.

Tiedot laitteiden tekniikasta ja koostumuksesta ovat muutaman painalluksen päässä. Saatavilla ovat tällä hetkellä Endress+Hauser Operations sekä Endress+Hauser DC Values -mobiiliapplikaatiot.

Endress+hauser Operationista löydät laitteiden kattavan tietopaketin, joka sisältää muun muassa tekniset tiedot, valmistusajankohdan, laitteen tyypin, varaosat, tuotantotilanteen ja yksityiskohtaisen puretun laitekoodin. Haluttu tieto löytyy joko sarjanumeron perusteella tai lukemalla laitteen QR-koodin.

Näiden lisäksi käyttäjän selattavissa on laitteen käyttöohje eri kieliversioilla, muut dokumentit ja tekninen manuaali sisäl­täen mm. mittakuvat, sähköiset kytkennät ja niin edelleen. Kaikki nämä tiedot on myös helppo jakaa eteenpäin sähköisessä muodossa. Endress+Hauser DC Values -applikaatio tarjoaa puolestaan tuhansia DC-arvoja,  jotka auttavat käyttäjää löytämään tai varmistamaan kyseisen aineen dielkrisyysvakion.

Mukana kehityksen vauhdissa 

Vaikka kehityksen vauhti on huimaa, pyrkii Endress+Hauser pysymään aina ajan tasalla ja helpottamaan omalta osaltaan elämää ja työskentelyä kenttälaitteiden parissa. Kuten tähänkin asti, haluamme varmistaa ratkaisujemme hyödyllisyyden asiakkaillemme tekemällä kehitystyötä heidän kanssaan. Asiak­kailtamme saamme parhaan tiedon siitä, mikä toimii heidän arjessaan.

Muuta mobiililaite Endress+Hauserin kenttälaitteiden hallintatyökaluksi lataamalla ilmaiset Endress+Hauser Operations ja Endress+Hauser DC Values -ohjelmat App Storesta tai Google Play -kaupasta esim. oheisten linkkien avulla tai kirjoittamalla hakukenttään Endress+Hauser – ja tiedon löytäminen on taas hieman helpompaa.

TEKSTI: Jaakko Karkila  KUVA:  Mikko Tikka

Jaakko Karkila

Jaakko Karkila, myyntipäällikkö Endress+Hauser

Jaakko Karkila, Myyntipäällikkö

•Toimii myyntipäällikkönä Power & Energy -tiimissä vastuualueenaan energia-asiakkaat.

•Aloitti Endress+Hauserilla vuonna 2007 aluemyyntipäällikkönä vastuualueena Energia ja Petrokemia. Tätä ennen työskennellyt instrumentoinnin parissa jo toistakymmentä vuotta.

•Vapaa-aika kuluu perheen, moottoripyöräilyn ja kalastuksen parissa.

jaakko.karkila@fi.endress.compuh. 020 1103 621

Julkaistu: 27.10.2014