Teknologia

Maulburg: ”City of level and pressure”

Kevään Kenttäväylässä katseet suunnattiin Sveitsiin, virtausmittareita valmistavalle Endress+Hauserin Reinachin tehtaalle. Tällä kertaa matkaamme eteläiseen Saksaan, josta kaikki alkoi 60 vuotta sitten. Pinnan ja paineen asiantuntijana toimii Jukka Salonen.

Endress+Hauserin tarina alkoi 60 vuotta sitten pienellä Lörach-nimisellä paikkakunnalla Saksan eteläosassa. Yrityksen nimi oli I.Hauser KG, mutta sen toiminnassa oli jo silloin mukana muuan Georg H. Endress.

Toiminta käynnistyi Saksan markkinoilla, kapasitiivisten pinnamittauslaitteiden myyntiyrityksenä. Jo muutaman vuoden sisällä Georg H. Endress oli kuitenkin suunnitellut omat mittalaitteensa, joiden patentit saatiin Sveitsistä. Näihin aikoihin yhtiön nimi kirjoitettiin muotoon Endress+Hauser Gmbh.

Vuosien saatossa ”autotalliyrityksestä” on kasvanut kenttälaitteiden ja analysaattoreiden maailmanmarkkinoiden johtava toimittaja. Omistajana jatkaa Endressin perhe, jolle Hauserit myivät osuutensa vuonna 1975.

Tänään yritys työllistää 10 000 henkilöä – Euroopan lisäksi mm. Yhdysvalloissa, Kiinassa, Intiassa ja Brasiliassa. Paljon on tapahtunut, mutta jotain, lähes alkuperäistäkin on vielä jäljellä.

Vuonna 1961 silloinen yritys ja sen 120 työntekijää muuttivat Lörachista muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan Maulburgin pikkukaupunkiin, jossa paineen- ja pinnanmittaukseen liittyvät tuotanto ja konttoritilat sijaitsevat vielä tänäkin päivänä.

Kaikki alkoi pinnanmittauksesta

Pinnanmittaustuotteet, joista Endress-Hauserin tarina silloin joskus alkoi, muodostavat edelleen erittäin tärkeän osan yrityksen toiminnasta. Monet tuoteperheet ovat muodostuneet käsitteiksi, kuten ”kaninkorvana” tunnettu värähtelypintakytkin FTL5x.

Nykyisin mikroaaltotutkatekniikka on yksi suosituimmista ja tärkeimmistä mittausperiaatteista. Endress+Hauserin filosofia on kuitenkin aina ollut se, että mittaussovellus määrittää käytettävän periaatteen. Näin ollen valikoimassa on useita muitakin vaihtoehtoja, esimerkiksi hydrostaattinen, kapasitiivinen, ultraääni, mekaaninen ja radiometrinen mittaus.

Pintaperheen uusin ja kaunein tulokas on FMR5x-sarjan mikroaaltotutka, joka koostuu seitsemästä erityyppisestä laiterakenteesta lähtien perussovelluksista aina suurta suorituskykyä vaativiin korkeapaine/lämpötila -sovelluksiin.

Micropilot FMR5x -sarja on suunniteltu vastaamaan uusimpia turvallisuus ja teollisuusstandardeja mm. kemian ja petrokemianteollisuudessa, öljy- ja kaasuteollisuudessa sekä energiateollisuudessa. Tutka kestää max 160 baarin painetta ja 450 asteen lämpötilaa.

Kattava painelähetintarjonta

Vuonna 1985 Maulburgin tehtaiden tuotanto laajentui painelähettimiin. Nykyisellään paine- ja paine-erolähettimet muodostavat lähes puolet tehtaan liikevaihdosta, ja uusien innovaatioiden ansiosta osuus kasvaa.

Nykyinen lähetintarjonta kattaa erinomaisesti asiakkaiden tarpeet yksinkertaisista kiinteän mitta-alueen painelähettimestä monipuolisilla diagnostiikka- ja käyttöominaisuuksilla varustettuihin paine-erolähettimiin. Painelähettimien mittauskennoratkaisut (ceraphire, silicon ja contite) auttavat valitsemaan sopivan lähettimen elintarvike-, ympäristö- tai prosessiteollisuuteen.

Uusin sovellus on FMD72-sarjan sähköinen paine-erolähetin, jossa on kaksi erillistä paineanturia ja yhden lähettimen käsittävä sähköinen paine-eromittausjärjestelmä. Se on merkittävä edistysaskel sovelluksissa, joissa nykyisin usein käytössä oleva impulssiputkitus tai kapillaaritekniikka aiheuttaa ongelmia mittaustarkkuudessa ja mekaanisessa asennuksessa.

Jukka Salonen, tuotepäällikkö

• Työskennellyt pinnan ja paineen kanssa vuodesta 1990, ensin Peab Oy:ssa ja vuodesta 2002 Metso Endress+Hauserin tuotetuessa.

• Palvelee asiakkaita ja talon omaa henkilöstöä paineen- ja pinnanmittauksiin liittyvissä asioissa ja toimii yhteyshenkilönä valmistaviin tehtaisiin.

• Kuntoilee sulkapallokentällä ja harrastaa moottoripyöräilyä.

jukka.salonen@fi.endress.com tai

p. 020 1103 629

TEKSTI: Jukka Salonen

KUVAT: Olga Poppius

Julkaistu: 02.10.2013