Teknologia

Promass on kenttälaitteiden kronometri

 

Swiss made on tarkkuuden pienin mittayksikkö – kelloista coriolismittareihin. Endress+Hauserin Reinachin tehtaalta poistuu kerta toisensa jälkeen vaikuttuneita vieraita. Asiantuntijaoppaana lämpötila- ja virtausmittausten tuotepäällikkö Ari Kettunen.

Usein kysytään, tehdäänkö niitä Promasseja todellakin Sveitsissä?

Eikö Sveitsi ole järjettömän kallis paikka teolliselle tuotannolle?

Miten ihmeessä mittareita pystytään tuottamaan kilpailukykyiseen hintaan?

Kelloteollisuus lienee ensimmäinen asia, joka useimmille tulee Sveitsistä mieleen. Sveitsiläisen kellon keskimääräinen hinta on 685 dollaria, kun vastaavasti kiinalaisen kellon hinta on 2 dollaria.

Kuinka sveitsiläinen kelloteollisuus menestyy tässä kilpailuasetelmassa?

Erittäin hyvin. Sveitsin kelloteollisuuden viennin arvo on 23,3 miljardia dollaria. Viimeisen kahden vuoden ajanjaksolla kasvua on 32 %. Maailmasta löytyy paljon ihmisiä, jotka arvostavat laatua.

”Swiss made” on yksi maailman arvostetuimmista brändeistä.

Tarkkuus punnitaan oikeissa olosuhteissa

Sveitsissä tuotettiin viime vuonna noin 30 miljoonaa kelloa, joista noin 3 % on kronometrejä. Tiesitkö mikä on kronometri?

Saadakseen kronometrin sertifikaatin kellon on läpäistävä erittäin tiukat testit. Sveitsiläinen riippumaton testauslaitos COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) testaa kelloa useiden päivien ajan eri asennoissa ja lämpötiloissa. Vain parhaat kellot täyttävät kronometrin vaatimukset.

Coriolis-massamäärämittarin toimintaa voi verrata kronometrin toimintaan. Molemmissa mitataan aikaa erittäin suurella tarkkuudella. Coriolis-massamäärämittarissa coriolisvoima aiheuttaa vaihesiirron (aikaeron) mittausputken tulo- ja lähtöpään välille. Tämä aikaero on suoraan verrannollinen putken läpi virtaavaan massaan.

Aivan kuten kelloissa, on myös massamäärämittareissa eroja. Pelkkä mittarin nimellistarkkuus ei kerro koko totuutta. Se kertoo mittarin tarkkuuden laboratorio-olosuhteissa.

Todellinen tarkkuus ja suorituskyky punnitaan vasta todellisissa sovelluksissa, missä vaihteleva paine ja lämpötila sekä putkiston tärinät ja vääntövoimat laittavat mittarin todelliseen testiin. Endress+Hauserin Promass-massamäärämittarit ovat osoittaneet vahvuutensa erityisesti vaikeimmissa sovelluksissa. Vankka mekaaninen rakenne, tasapainotettu mittausputkisto sekä kehittynyt signaalinkäsittely takaavat häiriöttömän ja tarkan mittauksen vaikeimmissakin olosuhteissa.

Promassit ovat instrumenttimaailman kronometrejä.

Teollisuusoptimoituja vaihtoehtoja

Endress+Hauser Flowtec AG valmistaa virtausmittareita Reinachissa, Basel-Landshaftin kantonissa. Lähes kaikki tehtailla vierailleet ovat olleet hyvin vaikuttuneita. Tuotannossa yhdistyy ainutlaatuisella tavalla sveitsiläinen hienomekaanisen käsityön perinne ja nykyaikainen automaatio. Kaikesta huokuu tekemisen meininki ja terve ammattiylpeys.

Promasseja valmistetaan eri teollisuudenaloille. Optimoituja antureita löytyy mm. energia-, paperi ja sellu-, öljy ja kaasu-, elintarvike- sekä lääketeollisuuteen. Auto- ja laivalastaussovelluksiin löytyy MID-hyväksytyt versiot. Putkimateriaaleja löytyy useita: haponkestävä teräs, hastelloy C, titaani, tantaali, zirkonium ja duplex. Kokoluokkia on DN1 mm:stä aina DN350:een, virtausmäärille 0…4100 000 kg/h.

Siinä missä laatu on läsnä kaikkialla Endress+Hauserin toiminnassa, se on sitä myös Metso Endress+Hauser Oy:ssä. MEH:n toiminta kattaa prosessiteollisuuden ja laitevalmistuksen mittaus- ja säätölaitteitteet, kokonaiset kenttäsäätöratkaisut ja palveluja tuotteiden koko elinkaaren ajaksi. Kaiken pohjana on vahva prosessi- ja projektiosaaminen, sekä paikallinen palveluverkosto lähellä asiakasta.

Ari Kettunen

• On työskennellyt Metso Endress+Hauserilla sen perustamises-
ta (2001) alkaen ja sitä ennen 2
vuotta Endress+Hauser Oy:ssä

• Palvelee asiakkaita ja omaa
henkilöstöä virtaus- ja lämpötilamit-
tauksiin liittyvissä asioissa

• Toimii yhteyshenkilönä valmistaviin tehtaisiin

• Rentoutuu vapaa-aikana luonnossa liikkuen, kokkaillen ja jääkiekkoa pelaillen

ari.kettunen@fi.endress.com tai

puh. 020 1103 622

TEKSTI: Ari Kettunen

 KUVAT: Olga Poppius

Julkaistu: 21.05.2013