Blogi

… Mitä ihmettä se mittari taas näyttää?

Mittalaitteen toimivuus ja tarkkuus riippuu monesta asiasta. Virtausta voi mitata monella tavalla ja tarkkuudella: suuntaa antavasti, prosenttitarkkuudella tai promilletarkkuudella. Mittausmenetelmän valinnassa tärkeää on tuntea sekä mittaustekniikat että mitattavan väliaineen käyttäytyminen prosessissa.

Mittari ei tee ihmeitä. Väliaineelle sopimaton mittaustekniikka tai väärään paikkaan prosessiputkistossa sijoitettu mittalaite romuttaa toimivan mittausposition.

Kun hyvä mittari on väärässä paikassa, tulos on huono.

Yli 80 prosenttia mittauspositiovioista johtuu muusta kuin viallisesta mittalaitteesta. Vika löytyy laitteen ympäristöstä. Kiukuttelavan mittausposition häiriötä haetaan yleensä kuumeisesti mittalaitteesta. Yleinen käsitys on, että jos mittaus näyttää väärin, tottahan se vika on siinä laitteessa.

Tilanne on mielenkiintoinen laitetta huoltamaan tulevalle teknikolle. Laite vaikuttaa toimivan, ei vikakoodeja, testit näyttää vihreää valoa, mutta …. Asiakas on sitä mieltä, että ”kyllä siellä putkessa nyt menee paljon enemmän tavaraa kuin mittari näyttää” tai ”se teidän toimittama mittari näyttää mitä sattuu”.

Prosessisuunnittelu, mittaustekniikka, laitevalinta, asennus, käyttöönotto, perusparametrointi, sovellusparametrointi. Jokainen näistä toimenpiteistä voi joko rakentaa tai romuttaa koko mittauksen.

Montako turhaa mittarinvaihtoa laitoksellasi tehdään vuodessa?

Juha Taipale
Solutions

Julkaistu: 26.10.2012