Visio

Ennustaminen ja epätodennäköisen vaikutus

Järjestyksen ja elämänhallinnan tarve on luonut tapoja, menetelmiä ennustaa tulevaa. Mielikuva ja tunne kontrollissa olevasta maailmasta luo turvallisuutta ja mielenrauhaa. Kuitenkin pienet yhteen kietoutuneet tapahtumat, sattumat, voivat romuttaa illuusion hetkessä.

Nykyisyydessä luodaan perustaa tulevaisuuden tapahtumille. Siksi on tärkeää olla nykyisyydessä, tässä ja nyt. Taustapeiliin katselu ja historiaan jumittuminen johtaa väistämättä vääriin ratkaisuihin. Historiasta saattaa oppia, mutta siihen ei saa takertua. Se mitä tapahtuu tänään, vaikuttaa huomiseen, mutta ei sinetöi sitä.

Pitkän tähtäimen toimintasuunnitelmat, strategiat, perustuvat pääsääntöisesti  vanhan toistoon. Se mitä tehtiin viime vuonna, tehdään tänä vuonna 10 prosenttia tehokkaammin. Historian läsnäolo on erittäin voimakasta.

Samaan aikaan toimintaympäristö muuttuu. Muutoksen merkit ovat ilmassa, mutta niihin ei kiinnitetä huomiota.

Lentoliikenteessä vallitsi 1960-luvulla näkemys siitä, että nopeus on tärkein ominaisuus. Ranska ja Englanti rakensivat Concorden. Boeing luopui omasta yliäänikonehankkeestaan ja luuli keskittyvänsä rahtikoneisiin 747:n myötä.

Öljykriisi romutti paljon polttoainetta kuluttavan yliäänikonekonseptin ja Concorden.

Musta Joutsen

Olemme sokeita satunnaisuudelle ja varsinkin suurille muutoksille. Se mitä ei tapahtunut eilen, ei tapahdu myöskään tänään. Suuret mullistukset, poikkeamat, tulevat yllätyksenä. Talouselämässä nousut ja laskut tapahtuvat entistä nopeammalla syklillä. Talousennustaminen on kuin arpakuution heittämistä.

Viimeisen reilun 20 vuoden aikana on ollut lukuisia tapahtumia, jotka laajuudessaan ja yllätyksellisyydessään ovat olleet järisyttäviä. Vuonna 1986 panttivankidraama, joka päättyi surullisesti Mikkelin torille. Koulusurmat, Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus, Estonian uppoaminen, WTC. Nassim Taleb kuvaa kirjassaan Musta Joutsen erittäin epätodennäköisiä tapahtumia. Musta Joutsen on tapahtuma, jolle on ominaista se, ettei se ole ennustettavissa. Sillä on suuri vaikutus, ja osaamme kehittää tapahtumalle selityksen – jälkikäteen.

Ennustamisen vaikeus

Microsoft, Google, Internet ja kännykkä – kaikki megalomaanisen mittasuhteen saaneita ilmiöitä, joiden olemassaoloa ei olisi voinut kuvitella 30 vuotta sitten.

Musiikissa vinyylin syrjäytyminen cd:llä sekä Spotifyn vaikutus musiikin kulutukseen ja ansaintamalliin – yhtä lailla yllättäviä.

Parasta tulevaisuusvalmentautumista on elää tässä ja nyt. Tulevaisuuden suunta määräytyy tänään ja yllätyksiä tapahtuu.

”Kartuta selviytymisen ja sopeutumisen taitoja. Pidä sukat sopivasti märkänä.”


Lisätietoja:   
www.en.wikipedia.org/wiki/Black_swan_theory


TEKSTI: Juha Taipale   KUVA: Shutterstock

Julkaistu: 06.10.2011