Ajankohtaista

Uusi toimitusjohtaja esittäytyy: Suunta aina eteenpäin

Matthias Altendorf

Endress+Hauser Group on vuonna 1953 perustettu Sveitsiläinen perheyritys, joka on kasvanut yhdeksi maailman johtavaksi teollisuuden mitta- ja kenttälaitteiden erikoisosaajaksi ja palvelutarjoajaksi. Yhtiöllä on tuotantoa 11 maassa ja henkilöstöä yli 12 000 ympäri maailmaa. Toimitusjohtajan paikalta yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi siirtyneen Klaus Endressin seuraajaksi 1.1.2014 noussut Matthias Altendorf kertoo Kenttäväylälle yrityksen tulevaisuudennäkymistä ja Metso Endress+Hauser Oy:n tärkeästä roolista osana Pohjoismaista menestystarinaa.

Uutena toimitusjohtajana, mitä muutoksia on odotettavissa, vai jatkuuko yrityksen matka edeltäjäsi Klaus Endressin viitoittamalla tiellä?

Yksi asia on varma: En aio tulla töihin rusetti kaulassa, kuten edeltäjäni! Mutta vitsit sikseen… Johtamis- ja kommunikaatiotyyleissämme on varmasti eroja, johtuen erilaisista taustoistamme ja urapolustamme. Suunta, arvot ja sisältö silti tuskin muuttuvat, sillä koen meidän jakavan samankaltaisen filosofian ja humanistisen lähestymistavan yrityksen johtamiseen. Tämä merkitsee meille muutakin kuin numeroita. Välitämme ihmisistä ja keskitymme kestävään kehitykseen, unohtamatta suorituskyvyn tärkeyttä. Menestyksen eteen pitää tehdä töitä. Jos suuntamme ei ole eteenpäin, on suunta väärä.

Mitkä ovat tärkeimmät tekijät Endress+Hauserin menestyksen taustalla?

Olen vakuuttunut siitä, että yrityskulttuurillamme on suuri merkitys. Ihmisläheinen, luottamukseen ja vastuuntuntoon perustuva tapamme toimia juontaa juurensa omistus­portaaseemme asti. Koostamme huolimatta olemme edelleen perheyritys. Omistajaperhe tukee omalta osaltaan tämän positiivisen toimintamallimme ylläpitoa ja jatkuvaa kehitystä.

Miten näet yrityksen tulevaisuuden?

Työntekijöillemme, asiakkaillemme, toimittajillemme ja yhteistyökumppaneillemme aiomme jatkossakin olla luotettava partneri. Mitä tulee kilpailijoihimme, uskon että meiltä löytyy muutamia ässiä hihasta myös tulevaisuudessa!

Uutena toimitusjohtajana, mitkä asiat näet vaativat kiireisimmin toimia?

Meidän on parannettava toimintaamme kaikilla osa-alueilla, joissa asiakkaamme näkee meidät muuna kuin parhaana mahdollisena. Näitä osa-alueita ovat muun muassa logistiikka ja reklamaatioiden käsittely. Meidän on myös jatkossa keskityttävä kehittämään tuotetarjontaa ja myyntikanaviamme markkinoiden alapäässä. Tulevaisuudessa haluamme myös hyödyntää internetin ja digitaalisen aika­kauden mukanaan tuomia mahdollisuuksia entistä paremmin.

Mitkä ovat Endress+Hauserin vahvuudet kilpailijoihin verrattuna?

Me toimitamme asiakkaillemme markkinoiden parasta mittaustekniikkaa. Kun tähän lisää vielä helpon integraation ja osaavat ja palvelevat ihmisemme, on meillä käsissä voittava kombinaatio. Ihmisemme ovat loppujen lopuksi se tekijä, joka muokkaa ja rakentaa brändiämme oikeaan suuntaan.

Mitkä ovat mielestäsi suurimmat haasteet ja riskit markkinoillamme?

Markkinoiden ailahtelevaisuus on tällä hetkellä suurin ongelmamme. Poliittinen epävakaus, terrorismi, sisällissodat Lähi-idässä, Pohjois-­Afrikassa ja nyt myös Itä-Euroopassa, euro-kriisi ja hallitsemattoman epidemian uhka Länsi-­Afrikassa – kaikki luovat epävarmuutta vaikuttaen osaltaan taloudellisiin näkymiin. Tämän lisäksi suurin haasteemme tulee mielestäni olemaan huima digitalisoituminen tulevien vuosikymmenten aikana. Endress+Hauser on kulkenut koko historiansa ajan digitaalisen kommunikaation kehittämisen kärjessä, mutta tahdin kiihtyessä on elintärkeää pysyä mukana vauhdissa.

Miten näet prosessiautomaatio- ja automaatioteollisuuden kehittyvän tulevan vuosikymmenen aikana?

Tuotteemme tulevat aina olemaan tärkeä osa tuotantoprosesseja, logistiikkaa ja laboratorio­ympäristöjä. Suurin muutos on ehkä se, että tuotteemme ja palvelumme yhdistyvät yhä useammin eri tietoverkkoihin, kuten asiakkaan jakelu- ja laatuketjuihin. Ratkaisujemme on integroiduttava tähän verkostoituneeseen ympäristöön saumattomasti ja turvallisesti. Samalla megatrendit, kuten bioteknologia ja mikrojärjestelmäteknologia, valtaavat alaa. Meidän on jatkossakin pystyttävä laajentamaan tarjontaa näillä alueilla luodaksemme lisäarvoa asiakkaillemme, kuten olemmekin jo tehneet esimerkiksi analytiikan osalta.

Millaiseksi osaksi Endress+Hauserin liiketoimintaa koet Pohjoismaiden markkinat?

Viimevuosina Pohjoismaat ovat olleet oleellinen osa Euroopan liiketoimintaamme. Vaikka Suomi, Tanska, Norja ja Ruotsi ovatkin hyvin erilaisia markkinoita asiakaskunnan, teollisuuden alojen, koon ja jopa maantieteen osalta, näemme mahdollisuuden kasvattaa myyntiämme ja markkinaosuuttamme koko pohjoisen alueen osalta. Näitä markkinoita yhdistää kehityksen korkea taso, josta kertoo palvelun merkityksen nopea kasvu ja vaativat asiakkaat. Tämän voimme kokea toimittajan näkökulmasta samalla sekä haasteena, että suurena mahdollisuutena rakentaa entistä vahvempia asiakassuhteita!

Onko sinulla vielä jotain mitä haluaisit sanoa suomalaisille asiakkaille?

Meillä on Suomessa aivan erityinen asema johtuen läheisestä ja toimivasta Metso-­yhteistyöstämme. Sen ansiosta voimme tarjota tukea ja palveluita kattavasti ympäri koko maan. Suomalaisten asiakkaidemme kannattaakin mieltää Metso Endress+Hauser Oy korkealaatuisten mittalaitetoimittajan lisäksi innovatiivisien automaatioratkaisujen ja palvelujen kokeneena osaajana, jolla on syvä toimiala- ja sovellusosaaminen sekä kansainvälinen toimintavalmius.

TEKSTI JA KUVAT: Endress+Hauser Group

 

Matthias Altendorf
Toimitusjohtaja, Endress+Hauser Group
  • Siirtyi Endress+Hauser Groupin toimitusjohtajaksi vuonna 2014
  • Ensimmäinen kokemus Endress+Hauserista mekaanikon oppipoikana vuonna 1986
  • Toiminut yrityksessä lukuisissa eri tehtävissä vuodesta 1991
  • Nimitettiin Endress+Hauser Groupin johtoryhmän jäseneksi vuonna 2009
  • Suorittanut opintoja seuraavissa kouluissa: Basel University, St Gallen University, INSEAD Fontainebleau, IMD Lausanne, London Business School ja Stanford University
  • Nauttii vapaa-ajalla purjehduksesta, matkustamisesta, lukemisesta, shakista ja moottoripyöräilystä
  • Suosittelee sinulle luettavaksi: Martin A Nowak – Supercooperators
Julkaistu: 27.10.2014